Kerkhoven – daar gaat niets boven

Naar: overzicht van alle publicaties

Wijlen E.H. Renaat Kortleven was pastoor van Lommel-Kerkhoven van 1958 tot 1972. In die jaren schreef hij honderden stukjes over dat dorp en zijn inwoners, hun verleden, hun gebruiken, hun vreugde en hun verdriet. Hij drukte die wekelijks in zijn parochieblad “Het Klokske van Kerkhoven” en in 1979 bundelde hij die stukjes tot een fors boek onder de titel “Kerkhoven – daar gaat niks boven – zo is er maar één”. Na zijn pensionering in 1972 bleef hij in zijn geliefde Kerkhoven wonen tot zijn dood op 23.02.1987.

De oudere generatie inwoners van Kerkhoven zal zich die stukjes en dat boek nog wel herinneren, maar anno 2011, meer dan 30 jaar later, zullen de jongeren van vandaag verwonderd opkijken als je daarover spreekt. Ook voor alle mensen die sinds 1979 in Kerkhoven kwamen wonen, zal het boek nieuw zijn. Precies omdat pastoor Kortleven, die een scherpe observator was en in een luimige taal schreef, (“hij had een vlotte pen”) gaan die stukjes er in als “zoete koek”. Bovendien zijn vrijwel alle stukjes verlucht met knappe tekeningen, soms karikaturaal, soms ontroerend en pakkend, altijd raak.

Dit boek is zowat het enige dat zo uitgebreid over het kerkdorp Kerkhoven handelt, en omdat het in de winkels al lang niet meer te vinden is, komt er nu een heruitgave. De vzw Studium Generale in Balen, die reeds heel wat heeft uitgegeven over Balen en de Kempen (zowel Antwerpen als Limburg), voelt zich enigszins verbonden met Kerkhoven. Een deel van de parochie Kerkhoven is immers Balens grondgebied. Daarom heeft Studium Generale vzw het aangedurfd om het ganse boek van Kortleven “in de computer te stoppen”, mét alle tekeningen, klaar voor de drukkerij.

Maar er is meer: niet alleen de teksten van pastoor Kortleven hebben we opgenomen, we schreven ook een biografisch hoofdstuk over pastoor Kortleven zelf en enkele belangwekkende bijlagen. Voor alle inwoners van Kerkhoven is dit boek aan te bevelen, en voor de uitwijkelingen heeft het een stevige brok nostalgische herinneringen. Het boek is in zekere zin tijdloos en kan ook nog over jaren als geschenk gebruikt worden
zonder “in affronten” te vallen

Colofon:
Kortleven, Renaat: “Kerkhoven – daar gaat niks boven. Het verhaal van een schoon en simpel volk”; bundeling van cursiefjes in twee delen, formaat quarto, 348 pag.; uitgegeven in eigen beheer, Kerkhoven, 1979. (Bundeling van stukjes die eerder verschenen in het parochieblad “Het klokske van Kerkhoven”, tussen 1958 en 1972)

Herwerkte uitgave (2011): Mertens, Kamiel (redacteur), onder dezelfde titel.
Balen, Studium Generale vzw, 2011; ±340 pp, formaat A4 ; foto’s en tekeningen, softcover – gelijmd.
ISBN 978.90.76967.43.1

Meer informatie: Kerkhoven – daar gaat niets boven