Cotvooghel over zijn jeugdjaren en zijn geboortedorp Balen

Naar: overzicht van alle publicaties

Deze uitgave buiten reeks bundelt twee eerdere werken van Herman Geerts:
Verhalen van mijn vader – memoires van een oud-Balenaar
Rare vogels – een resem grepen uit het dagelijkse leven

Tijdens het interbellum groeit de auteur Herman Geerts (de latere ‘Cotvooghel’) in de schoot van het gezin op tot puber en adolescent. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zit hij in de voorlaatste klas van de humaniora maar vindt dat ook hij zijn “streng” moet trekken: hij doet dat bij de V.A.V.V. Zijn vader (politieofficier in Borgerhout) wordt bij de bevrijding zoals zovelen voor korte tijd opgesloten in de leeuwenkooien van de Antwerpse zoo. Als oudstrijder van de Eerste Wereldoorlog is vader “Nand van’ne Garre” nog heftiger “Flamingant” geworden dan hij al was. Zoon Herman beschrijft in deze memoires hoe hijzelf én het gezin al deze jaren beleefd hebben. Zijn herinneringen aan de Balense familie weet hij met milde ironie te schilderen.

Rare vogels is de neerslag van Hermans herinneringen aan het jaarlijks “toneel van de gelapten”, de Balense “Sint-Barbaragilde”, zowel fanfare als amateur toneelgroep. Hij voert tientallen dorpsfiguren ten tonele die elk hun eigen stempel drukken op de vertolking. Dit is “heimatliteratuur” van de bovenste plank! Om de weg te vinden in het Balens kluwen van volksfiguren en politieke partijen, heeft deze bundel ook een overzicht van de familiestructuur met een verklaring van de roep- en spotnamen. Ook voor niet-Balenaren is dit boek met-een-lach-en-een traan een aangename leeservaring en een leuk geschenk.

Colofon: L.H. Cotvooghel (pseudoniem van Herman Geerts†): “Cotvooghel over zijn jeugd en zijn geboortedorp Balen”. Heruitgave van vroeger verschenen werken.
Bevat: Verhalen van mijn vader – memoires van een oud-Balenaar en Rare vogels – een resem grepen uit het volle leven;
uitgave Studium Generale vzw, Balen, 2017;
formaat A4, ± 275 pag.; illustr. z-w, softcover gelijmd.

Meer informatie: Cotvooghel over zijn jeugd en zijn geboortedorp Balen