Geukens René

Naar: overzicht van alle auteurs

Geboren te Olmen op Driekoningendag, 6 januari 1940 – overleden in het Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg te Leuven op zondag 24 februari 2013.

René studeerde aan het Klein Seminarie te Hoogstraten en aan de Provinciale Regentenschool te Hasselt, waar hij het diploma behaalde van regent in aardrijkskunde, wiskunde en wetenschappen.

Hij was zijn ganse actieve leven als leraar verbonden aan het Sint-Jan-Berchmanscollege te Mol. René was nauw betrokken (samen met Kamiel Mertens) bij de omschakeling van de “Familiale Beroepsschool voor meisjes” (zusters Annonciaden van Huldenberg in de Molenstraat) tot lagere middelbare school (VSO jaren 1 & 2, afdeling Handel) Al de jaren van bestaan van die school (die later een filiaal werd van het Sint-Jan-Berchmanscollege van Mol) was René Geukens er de gewaardeerde directeur van. Het filiaal werd op zekere dag opgeheven wegens onderbezetting, waarna René als leraar terugkeerde naar het college van Mol, tot aan zijn prepensioen.

Samen met Kamiel Mertens organiseerde hij tussen 1970 en 1984 de Balense Andreasconcerten en nam hij de leiding van enkele bijzondere initiatieven in het Jeugdcentrum Biesakker (parochie Balen Sint-Andreas): de gratis studiebegeleiding voor 12-18-jarigen, het jeugdkoor, de Orff-groep en het jeugdorkest…

Gedurende vele jaren was René organist van de Sint-Andrieskerk te Balen en dirigent van het Armand Preud’homme-koor te Olmen. Hij speelde orgel tot hij letterlijk de trappen naar het orgel op handen en voeten moest beklimmen. De orgelmuziek zat hem blijkbaar in de genen.

René was gehuwd met Lydie Berghmans en vader van drie zonen [Hans, Raf en Tom (†)], en grootvader van twee flinke bengels: Jorien en Tisse.

Na zijn pensionering vond hij de tijd om (naast vele andere dingen) samen met Kamiel Mertens te schrijven aan het biografisch werk:
“Leven en werken van priester Frans Draulans – en de Sint-Andreasparochie te Balen, 1956-1984”.

In de loop van zijn directeurschap van de V.S.O.-school in Balen, hebben zijn leerlingen een indrukwekkende reliëfmaquette gemaakt van het grondgebied Balen-Olmen. Na omzwervingen kwam die maquette uiteindelijk terecht in de bovenhal van het gemeentehuis van Balen. In de loop van 2012 groeide de overtuiging dat die maquette een opfrisbeurt en opwaardering kan gebruiken (inzetten van informatica en didactiek). Het gemeentebestuur van Balen schreef in de begroting 2013 een bedrag in om die aanpassingen uit te voeren. Vooraleer de opwaardering van zijn maquette kon voltooid worden, bezweek René echter aan een hardnekkige bloedkanker waartegen hij reeds 15 jaar gevochten had. Zijn oudste zoon Hans heeft uit piëteit voor zijn overleden vader de coördinatie van de afwerking van de maquette op zich genomen. Eens dat werk zal afgerond zijn, zal de vernieuwde reliëfmaquette van Balen in de bovenhal van ons gemeentehuis blijvend herinneren aan onze betreurde vriend en auteur René Geukens.

Publicatie bij Studium Generale:
Leven en werken van priester Frans Draulans – en de Sint-Andriesparochie van Balen, 1956-1984