Defever Jan

Naar: overzicht van alle auteurs

Geboren te Knokke op 22.06.1950. Promoveerde in 1975 tot licentiaat in de Oudheidkunde en Kunstwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven (afdeling B: Middeleeuwen, Nieuwe en Nieuwste tijd). Hij was (vanaf 1973) achtereenvolgens leraar aan het H. Hartlyceum te Heverlee en diverse scholen in Sint-Lambrechts-Woluwe, Boom, Brussel-Centrum, Schaarbeek, Diest, Sint-Jans-Molelbeek, Willebroek, Dilbeek en tenslotte tot zijn pensioenleeftijd leraar esthetica aan het Sint-Pietersinstituut te Turnhout. (Dit laatste van 1977 tot 2008).

In het blad “SPT-Tijdingen” (Sint-Pietersinstituut Turnhout) van maart 2008 schrijft men over Jan Defever: “En Jan is ook een wereldburger. Wanneer de revolutionairen van Roemenië hem opriepen om hen te komen steunen in de opstand tegen Ceaucescu, stapte Jan in zijn oranje Volvo-break en was weg; hij hielp eigenhandig de Sandinistas in Nicaragua met hun revolutie en hij steunde met zijn kano vele jaren de Sami in Lapland. (…) Velen denken dat Jan een gemakkelijk man is. Niets is minder waar: Jan is contrair! Hij is zelfs zó contrair dat hij werkelijk overàl tegen is: hij is tegen de kernraketten, tegen de oorlog, tegen de mensenrechtenschendingen, tegen de armoede, tegen het Vlaamse onderwijsbeleid… En hij plakte ook nog zijn boekentas en zijn auto vol stickers om die stellingen kracht bij te zetten. Jan is zelfs tegen het jonge vaderschap en dus maakt hij pas na zijn 50ste kindjes. En wie denkt dat Jan niet op geld uit is, heeft het ook grondig mis: hij had een tweede, zelfs derde en vierde wedde met het begeleiden van SPT-Parijsreizen en SPT-stadsbezoeken. SPT-oudleerlingen gingen ook massaal bij hem op kot.”

Het boek “De Sint-Andrieskerk te Balen – kerkgebouw en kunstbezit”, is gebaseerd op het proefschrift van Defever uit 1975. Dat proefschrift werd geactualiseerd door de Balense kunsthistoricus Jaak Jansen, en uitgegeven door Studium Generale vzw.

Publicaties bij Studium Generale:
De Sint-Andrieskerk te Balen – Kerkgebouw en kunstbezit