Kerkelijke bedienaren en hun helpers te Balen (deel 2)

Naar: overzicht van alle publicaties

In 1999 publiceerde de Balense priester op rust Jozef Berghmans ( † 2008) het eerste deel (Sint-Andreasparochie – Balen-Centrum) van zijn omvangrijke studie over de rooms-katholieke geestelijken en hun ‘helpers’, dat uitgegeven werd door de Heemkundige Kring Balen vzw.

In 2001 verscheen het tweede en laatste deel over de andere Balense parochies bij Studium Generale vzw. Dat “helpers” is dan heel breed te interpreteren: van kosters en organisten over stoeltjeszetsters en voorbidders tot misdienaars en huishoudsters. Maar ook de kloosterzusters van de parochiescholen en van het (inmiddels verdwenen) ziekenhuis van Balen-Wezel krijgen hun plaats in dit tweede deel. Het “Rijke Roomse leven” avant-la-lettre? Pure nostalgie met schitterende tijdsdocumenten.

Beide boeken zijn sinds lang uitgeput. Maar nu – eind oktober 2013 – zijn beide delen opnieuw te koop.

Van Deel 1 heeft onze vzw een beperkt aantal exemplaren kunnen aankopen en van Deel 2 hebben we een ongewijzigde herdruk gemaakt. Bij dat tweede deel hebben we wel de cover een vrolijker aanzicht gegeven. Beide delen worden tijdelijk aangeboden aan een aanzienlijk lagere prijs. Een echt buitenkansje!

Colofon: Jozef Berghmans “Kerkelijke bedienaars en hun helpers te Balen, deel 2”
373 pag., 370 foto’s, 29 cm, softcover gelijmd; ISBN 978-90.76967.04.2.

Meer informatie: Kerkelijke bedienaren en hun helpers te Balen (delen 1en 2)