Parochiale Verenigingen van Balen Sint-Andries; deel 2: van Turnkring Sint-Andries tot Speelpleinen Biesakker

Naar: overzicht van alle publicaties

Jozef Berghmans heeft zich tot doel gesteld zijn geboortedorp Balen zo volledig mogelijk te behandelen, althans de “Rooms-katholieke” aspecten ervan. Hij beschrijft en inventariseert systematisch de verschillende verschijningsvormen van het katholicisme in Balen.
Een overzicht van het parochiale verenigingsleven maakt daar uiteraard deel van uit. Dat samenstellen is echter een immense opgave: het geheel van jeugdbewegingen, volwassenenorganisaties, ‘standen-organisaties’, sociale en culturele verenigingen met ‘katholieke’ banden… is quasi onuitputtelijk.
In september 2003 verscheen Deel 1 van de trilogie “Parochiale Verenigingen van Balen – Sint-Andreas: de jeugdbewegingen”.

Het huidige boek is Deel 2 (van Turnkring Sint-Andries tot Speelpleinen Biesakker vzw) van deze trilogie, met daarin min of meer uitvoerig niet minder dan 15 bestaande (of “overleden”) verenigingen van onze parochie Sint-Andreas. Deel 3 (de “a” van arbeider en de “b” van boer) vormt het sluitstuk van deze enorme inventaris.
Lees, herken, geniet… van de honderden illustraties uit de oude doos die dit omvangrijke boek sieren. Voor de Balense lezer die eens deel uitmaakte van één der verenigingen een onmisbare geheugensteun en souvenir; voor de ‘vreemdeling’ een bron van verbazing en bewondering.

Colofon: Jozef Berghmans “De parochiale verenigingen in Balen- Sint-Andreas – deel 2: Van Turnkring Sint-Andries … tot Speelpleinen Biesakker vzw”
Balen, Studium Generale vzw, 2005;
387 pag, 366 illustraties, formaat A4, softcover warm gelijmd.
ISBN 90-76967-15.6

Meer informatie: Parochiale Verenigingen van Balen Sint-Andries; deel 2: van Turnkring Sint-Andries tot Speelpleinen Biesakker vzw